Judo.

Judo is meer dan een Japanse verdedigingssport alleen. Judo brengt kinderen op jonge leeftijd discipline bij en respect bij. Sportinstituut Ooms onderscheidt zich al jaren met het hoge niveau van de trainingen voor deze budosport. Hiervoor hebben we de allerbeste, gediplomeerde trainers in huis.

DE PRAKTIJK

Bij de verdedigingssport judo maak je veel gebruik van werp- en grondtechnieken. Dat doe je zowel staand, als op de vloer. Kinderen vanaf 2 jaar kunnen al met judo beginnen. Natuurlijk beschikt Sportinstituut Ooms ook over een selectiegroep voor getalenteerde jeugd. Zij doen mee aan alle wedstrijden binnen en buiten de regio.

WAT HEB JE NODIG?

Judoka’s dragen een witte katoenen broek (zubon) en een jas (kimono) die door een band (obi) bijeen wordt gehouden. Het geheel noemt men een gi. Tijdens wedstrijden van hoog niveau, zoals de Nederlandse Kampioenschappen, draagt de ene judoka een wit pak en de andere judoka een blauw pak. Door dit onderscheid is deze dynamische sport beter te volgen voor het publiek en de scheidsrechters. Meisjes dragen een wit T-shirt onder de kimono. Judolessen vinden plaats in een dojo en beginnen in Vajrasana (geknielde houding).

De kleur van de band geeft de graad van gevorderdheid in het judo aan; een beginner heeft een witte band, waarna geel, oranje, groen, blauw, bruin en zwart volgen (de kyu-graden, die van hoog naar laag genummerd zijn én een hoge graad heeft een laag nummer). De wachttijd tussen kyu’s bedraagt minimaal zes maanden. Tussen de 1e kyu en 1e dan is de wachttijd minimaal een jaar. Hoe hoger de dan, hoe langer de wachttijd.

Voor kinderen en jonge judoka’s tot 12 jaar is er nog een onderverdeling, waarbij aan een band een andersgekleurde slip kan zitten. Dit geeft aan dat de beoefenaar tussen de gedragen band en de volgende in zit. Tussen de meestergraden (zwarte banden; dangraden) is het onderscheid te zien aan witte streepjes dwars op het uiteinde van de zwarte band.

HISTORIE

Judo is een van oorsprong Japanse vechtsport die rond 1882 is ontworpen door Jigoro Kano. Het woord betekent ‘zachte weg’. Het woordje do (weg) is hierbij verwant aan tao. Dat betekent behalve ‘manier’ ook ‘levenspad’.

Bij het bedenken van judo werd geput uit de rijke Japanse traditie aan vechtkunsten. Combinaties van klemmen en worpen zijn uit het repertoire weggelaten. Die kunnen gevaarlijk zijn wanneer de partner de techniek van het meerollen onvoldoende beheerst.

Kom ook eens sporten bij Sportinstituut Ooms Reeshof

GRATIS dagpas >
logo-ico

© 2019 FITNESS MEDIA