Jiu Jitsu

55

minuten

Niveau: Makkelijk
Maximaal aantal deelnemers
Instructeur(s):

Jiu Jitsu is te vertalen als ‘zachte kunst’. Het is een zelfverdedigingssport waarin kracht geen hoofdrol speelt en waarmee je in een paar seconden je aanvaller uitschakelt. Om jezelf te leren verdedigen tegen een aanvaller, zijn Jiu Jitsu technieken heel geschikt. Veel cursussen die worden gegeven in zelfverdediging maken gebruik van deze technieken.

De beoefenaar ervan heet een Jiu Jitsuka. Jiu Jitsu is als budokunst geschikt voor jong en oud. In het Jiu Jitsuu leer je niet alleen jezelf te verdedigen tegen verschillende aanvallen, maar ook het uitvoeren van verschillende aanvalstechnieken zoals atemi (stoten en schoppen), klemmen, drukpunten en wurgingen.

Techniek en tactiek

Het Jiu Jitsu is een zeer technische zelfverdedigingskunst. Het oefenen van met name bepaalde subtielere technieken dient doorgaans veelvuldig herhaald te worden voordat deze technieken effectief kunnen worden toegepast. De technieken uit het Jiu Jitsu worden in drie hoofdgroepen onderverdeeld, de nage waza (werptechnieken), de katame waza (greeptechnieken) en atemi waza (slag-, stoot- en traptechnieken).

Jiu Jitsu biedt een rijkdom aan technieken, waarmee een tegenstander onschadelijk kan worden gemaakt. Dit kan zonder hem of haar enige verwonding toe te brengen, bijvoorbeeld door gebruik te maken van klemtechnieken. Ten behoeve van een veilige beoefening worden technieken niet ‘full contact’ doorgezet en de effecten ervan deels gesimuleerd.

Jiu Jitsu is een zeer flexibele zelfverdedigingvorm: als een Jiu Jitsuka een karateka als tegenstander heeft, kan het zijn dat judotechnieken zoals wurgtechnieken en worsteltechnieken effectiever zijn. Tegenover een judoka kunnen karatetechnieken zoals trappen geschikter zijn. Omdat jiujitsu zich niet beperkt tot een bepaalde stijl, kan gewoon iedere techniek die efficiënt is gebruikt worden. De Jiu Jitsuka zal die technieken proberen te gebruiken die de tegenstander juist niet of minder goed beheerst.